Digg Son Dakika :
Home » , , » YÖK Başkanı Açıkladı Ücretsiz Üniversite Geliyor

YÖK Başkanı Açıkladı Ücretsiz Üniversite Geliyor

Written By admin on 22 Temmuz 2012 Pazar | 23:09

Üniversite öğrencilerine müjdeli bir haber geldi. Hepiniz bir arkadaşınızdan veya herhangi bir yerden duyarak doğruluğunu kanıtlamak için internette araştırmaya koyuldunuz sanırım. Çünkü bugüne kadar hep bu haberleri duyduk ancak hiç gerçekleşmedi. “Üniversite Harçları Kalkıyor” haberlerini gazeteler yazdı durdu. Ancak bu haberi doğru duydunuz. Üniversite Harçları Kalkıyor! İşlemler 2012-2013 Eğitim-Öğretim dönemine yetiştirilmeye
çalışılıyor. 

 YÖK Başkanı Açıkladı Ücretsiz Üniversite Geliyor 14011091 YÖK Başkanı Açıkladı Ücretsiz Üniversite Geliyor evet müjde üniversiteler ücretsiz oluyor harçlar kalkıyor
YÖK üniversite harç paralarının kaldırılmasına yönelik çalışma başlattı ve Başbakan da bu konudan bahsetti. Talimat bizzat başbakan tarafından verildi. Öğrencilerin parasız devlet üniversitesi hayali gerçek oluyor.
YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya bu konu hakkında çalışmaları yürüttükleri belirtti umarız en kısa zamanda üniversiteler ücretsiz olur ve herkes okur!!

Ayrıntılı bir çalışma yapılacak.
Sayıları yaklaşık 4 milyon olan üniversite öğrencilerinin yıllık ödedikleri harç miktarının 1.1 milyar TL tuttuğu biliniyor. Başbakan Erdoğan üniversite öğrencilerinin üzerinde büyük bir mali yük oluşturan üniversite harçlarının kaldırılmasına yönelik çalışma yapılması talimatını verdi.
Parasız Üniversite’nin ne zaman başlayacağı belli değil ancak 2012-2013 eğitim-öğretim yılında biraz daha ayrıntılı bilgi ortaya çıkacak gibi görünüyor.
ÖSYM’nin 2011 verilerine göre, 95 devlet, 54 vakıf, 9 askeri ve 1 polis akademisinde 1 milyon 98 bin 310 ön lisans, 2 milyon 528 bin 332 lisans, 126 bin 368 yüksek lisans, 43 bin 405 doktora ve 20 bin 671 tıp ihtisas öğrencisi öğrenim görüyor. Yani 154 yüksek öğrenim kurumunda toplam 3 milyon 817 bin 86 öğrenci var.

Tıp 600, ikinci öğretim 4 bin TL

ÖSYM’nin 2011 verilerine göre, 95 devlet, 54 vakıf, 9 askeri ve 1 polis akademisinde 1 milyon 98 bin 310 ön lisans, 2 milyon 528 bin 332 lisans, 126 bin 368 yüksek lisans, 43 bin 405 doktora ve 20 bin 671 tıp ihtisas öğrencisi öğrenim görüyor. Yani 154 yüksek öğrenim kurumunda toplam 3 milyon 817 bin 86 öğrenci var.

Öğrencilerin ödediği ücretin resmi adı ‘Öğrenci Katkı Payı’... Bu pay, en düşük 71 TL olarak Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinden alınıyor. Diğer okullarda ‘en düşük’ harçlar özetle şöyle:

Yüksek okullar 190-227 TL, eğitim, edebiyat, ilahiyat ve iletişim 284 TL, hukuk, siyasal ve işletme 313 TL, mühendislik, mimarlık 387 TL, denizcilik, uçak, ziraat, veterinerlik 316-387 TL, diş hekimliği ve eczacılık 494 TL, tıp 591 TL, konservatuvar 589 TL...

İkinci öğrenimde aynı fakülteler için ödenen harçlar bin TL’den başlıyor, 4 bin 268 TL’ye kadar çıkıyor.

Üniversite karşılığı alınan ‘öğrenim kredisi’ ise enflasyon farkı eklenerek geri ödeniyor. Ancak ödeme mezuniyetten iki yıl sonra başlıyor ve eğitim görülen süre kadar (4-6 yıl) taksitlendiriliyor. Erken ödemede ise yüzde 30 indirim yapılıyor.

260-780 TL olan burs artacak

Devlet, ‘Başbakanlık Bursu’ adıyla lisans öğrencilerine aylık 260 TL, yüksek lisans öğrencilerine 520 TL, doktora öğrencilerine ise 780 TL karşılıksız burs veriyor. Burs ve aynı miktardaki krediden 1 milyon 173 bin öğrenci yararlanıyor. Bu yıl burslar hem zamlanacak hem de daha çok öğrenciye verilecek.  

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Çetinsaya, gelen talepler üzerine, önümüzdeki akademik yıldan itibaren üniversitelerde bütünleme sınavları yapılacağını açıkladı.

"Şimdi ise 3,5 milyon öğrencimizin yüzünü güldürecek yeni bir kararı açıklıyorum." şeklinde ifadelerine başlayan Çetinsaya "müjde"yi şöyle verdi:

"BÜTÜNLEME HAKKINI TÜM ÖĞRENCİLERE VERİYORUZ"

Yükseköğretim Forum Sayfasına sizlerin göndermiş olduğu mesajlar ve Üniversiteler Bölge toplantılarında dinlediğim tüm öğrencilerden gelen talep üzerine bütünleme hakkını tüm öğrencilerimize vermiş bulunmaktayız.

YÖK Başkanı olarak,öğrencilerin yaz okullarına mahkum edilemeyeceğine,bütünleme sınavlarının tüm öğrencilerimizin hakkı olduğuna inanıyorum.

2011-2012 Akademik yılından itibaren tüm üniversitelerimizde geçerli olacak bu kararın öğrencilerimize hayırlı olmasını dilerim.

Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Online Radyo Dinle * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog * Beles Radyo * Cep Telefonları * Digg * Maçlar * Altın Döviz Borsa * Ödevler * Arama Motoru * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Zarfat * Memurblogspot * gazete * memurcep * acemtr * İşler Güçler Dizisi * Kötü Yol Dizisi

harç paraları kalkıyor mu,harç parası kalkıyor mu,üniversitelerde harç parası kalkıyor,üniversite harçları kalkıyor mu,harçlar kalkıyor mu,harç paraları kaldırılacak mı,harc parasi kalkiyor,harç paraları ne zaman kalkıyor,har,harc paralari kalkiyormu
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.
Share this article :
Bu yazı; 22 Temmuz 2012 Pazar günü yazılmış olup, kategorisine eklenmiştir, kategorisine eklenmiştir, kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazılardan ilk senin haberin olsun istersen ücretsiz Takipçimiz olabilirsiniz , ayrıca istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Güncel Blog | Bizden Sayfa | Canlı Yayın
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011 Yeni Vadi | Sitemap | Rss | Ping | Ping 2 |